2011. december 5., hétfő

Seagate: itt a második generációs hibrid HDD

A Seagate megkezdte második generációs Momentus XT merevlemezének szállítását, amely azért különleges, mert nem csak merevlemez korongokat tartalmaz, hanem egy kis adattároló kapacitású, ám de gyors SSD-t is, így a merevlemez és az SSD meghajtó által kínált előnyök egyetlen termékben összpontosulhatnak.

Seagate Momentus XT
Seagate Momentus XT
A hibrid merevlemez a gyártó Adaptive memory és FAST Factor technológiáit alkalmazza, amelyek együttesen képesek felgyorsítani az adott rendszert. Az Adaptive Memory eljárás lényege, hogy a felhasználó szokásait monitorozza, azaz képes felismerni, hogy mely fájlokra van szükség legtöbbször, így ezeket a fájlokat a rendszer az SSD-re mozgatja annak érdekében, hogy minél gyorsabban elérhesse őket az adott alkalmazás, illetve maga a felhasználó. A FAST Factor technológia az SSD és a merevlemez együttműködését hivatott még gördülékenyebbé tenni: a technológia segítségével a rendszer gyorsabban hozzáfér az alkalmazásokhoz, gyorsabban tud bootolni, ezzel együtt pedig a konfiguráció összteljesítménye is javul.

A Seagate közleménye szerint az új Momentus XT hibrid merevlemez előző generációs társánál 70%-kal, a tradicionális merevlemezekhez képest pedig háromszor gyorsabb.

A 750 GB-os merevlemez rész mellett egy 8 GB-os SSD meghajtó is helyet kapott a termékben – utóbbi SLC – egyszintű cella – típusú NAND Flash memóriachipekből épül fel, amelyek nem csak félelmetesen gyorsak, de MLC típusú társaiknál jóval strapabíróbbak is, már ami az írási ciklusok számát illeti. Az új hibrid merevlemez mellé pakolt SSD meghajtó kétszer nagyobb írási/olvasási sebességeket kínál, mint előző generációs társa, az adattároló rendszer pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, legyen szó noteszgépről vagy akár asztali számítógépről.

A 2,5 hüvelykes formátumú újdonság merevlemez része Advanced Format 4K technológiát használ, ami 4096 bájtos szektorméretet jelent. Ez az eljárás segít az adatintegritás javításában, de ezzel együtt nagyobb adatsűrűség és így nagyobb adattároló kapacitás elérését is lehetővé teszi. Akik a terméket Windows XP-vel, vagy régebbi operációs rendszerrel szeretnék használni, itt találnak egy rövid leírást, hogy miként optimalizálhatják az adattárolót az adott operációs rendszerhez.

Az új hibrid merevlemez szállítása már megkezdődött, a 750 GB-os Momentus XT ajánlott végfelhasználói ára pedig 245 dollár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gránit mosogató repedés Epoxi ragasztóval  ( folyékony fém ) javítása.